Meer kansen voor lokale ondernemers

Waarom de Fryske Euro?

Geld rolt te snel weg uit de Friese economie. Daardoor gaan er veel kansen verloren. Met lokaal geld zal het makkelijker worden voor mensen en bedrijven om hun capaciteiten optimaal te benutten, om voorzieningen te behouden en de leegloop een halt toe te roepen. De Fryske Euro is een circulaire (digitale) munt waarmee we lokaal kopen aanmoedigen.

Video afspelen
Meer omzet en kansen
Bij circulair geld lekt de koopkracht niet weg uit de regio, maar gaat geld juist vaker rond. Hierdoor ontstaat extra omzet voor de lokale ondernemers die hun extra inkomsten ook weer besteden bij collega’s.
Bespaar het milieu
Lokaal besteden betekent allereerst natuurlijk dat afstanden waarover we onze producten vervoeren korter worden. En diensten zullen vaker verkozen worden boven goederen. Daarnaast functioneert het lokale geld rentevrij: dat schept ruimte voor een duurzame toekomst!
Versterk de gemeenschap
Door gebruik te maken van het regionale betaalmiddel wordt je onderdeel van het netwerk. Het wordt al snel een sport om zoveel mogelijk te doen met je digitale munt. Bedrijven die meedoen gaan elkaar vaker omzet gunnen.
Tegengaan van krimp
Fryslân heeft een groeiend aantal krimpgebieden. Met lokaal geld zal het makkelijker worden voor mensen en bedrijven om hun capaciteiten optimaal te benutten, om voorzieningen te behouden en de leegloop een halt toe te roepen.
Previous
Next

Euro's met een missie

Waarom Circulair Geld Werkt

Zonder Circulair Geld

Geld stroomt weg uit de Lokale Economie

Euro’s stromen normaliter snel een regio of stad uit. Een groot deel van de uitgekeerde lonen gaat bijvoorbeeld als hypotheek direct naar banken. Deze koopkracht vloeit uit de lokale economie. Denk ook aan het geld dat bij grote supermarkten besteed wordt, terwijl deze supermarkten niet of nauwelijks lokaal inkopen. Lokale ondernemers maken zo geen kans om te profiteren van lokale liquiditeit. Het geld is na één stap (gedeeltelijk) uit de regio.

Met Circulair Geld

Geld blijft langer in de regio circuleren

Door mee te doen geef je je euro’s een opdracht mee: ga vaker lokaal rond, word vaker lokaal uitgegeven > verdiend > uitgegeven > weer verdiend. Lokale uitgaven betekenen extra lokale inkomsten. Zo helpen deelnemers aan het betaalcircuit voorkomen dat geld uit de lokale economie stroomt om te gaan speculeren op financiële markten, of om belasting te ontduiken.

Een lunchroom koopt met Fryske Euro’s brood bij de lokale bakker. De bakkerij betaalt met het geld de boekhouder. Waarna de boekhouder het geld gebruikt voor het organiseren van een zakenlunch. Het geld circuleert weer terug naar de lunchroom en zorgt voor extra omzet. Met de extra omzet huurt het restaurant een timmerman in waarna het geld weer verder circuleert.