Fryske Euro in de praktijk

Hoe het werkt

We stimuleren lokale samenwerking door binnen het netwerk elkaar met Fryske Euro’s te betalen. Iedere besteding wordt daardoor een investering in jezelf en je omgeving. Dat is het verschil ten opzichte van de euro: als jij met Fryske Euro’s betaalt, weet je dat de volgende aankoop met jouw besteding óók in Fryslân gebeurt. En daarna weer.

Meld je bedrijf aan voor de Útdaging

Presenteer je aanbod op de marktplaats

Handel met deelnemende bedrijven

Betaal met Fryske Euro's via de Cylos App

Meedoen is eenvoudig

De Fryske Euro wordt gestart vanuit de pilot ‘De Útdaging’. Met een diverse groep van 200 ondernemers onderzoeken we hoeveel onderlinge handel er in Fryslân mogelijk is.

Binnen het netwerk laten we de Fryske Euro’s een jaar lang rollen. Hierdoor ontstaat extra omzet voor de deelnemende bedrijven die hun extra inkomsten ook weer extra besteden bij collega’s. Dat is goed voor het ondernemersklimaat, de sociale verbindingen en voor duurzaamheid. De Útdaging laat zo zien hoeveel impact lokaal kopen kan hebben. 

Ieder bedrijf dat meedoet krijgt een Fryske Eurorekening met daarop 1000 Fryske euro’s. Dit is een renteloze lening die aan het eind van het spel wordt terugbetaald. 

De Fryske Euro wordt mogelijk dankzij Stichting STRO en Coöperatie Circulair Geld Nederland. Hierbij zijn ook andere lokale initiatieven  aangesloten zoals de Utrechtse Euro en de Zeister Knoop. Wordt de Fryske Euro de volgende? 

De Fryske Euro gebruikt de door Stichting STRO ontwikkelde betaalsoftware Cyclos 4 PRO. Deze betaalsoftware is in 2014 door de internationale betalingsindustrie bekroond met de prijs voor meest innovatieve betalingssoftware. Wereldwijd zijn er zo’n 10 miljoen mensen die hun dagelijkse betalingen via Cyclos doen.

Je draagt een kleine provisie af over de Fryske euro’s die op je rekening staan. Deze bedraagt 1/30% per dag. Zo geven we onszelf een stok achter de deur die ervoor zorgt dat het geld blijft rollen. Zou iedere deelnemer de Fryske Euro’s opsparen dan komt er van handel niets terecht en is het gehele spel geblokkeerd. 

Tegenover deze kosten staat, als het goed gaat, gemiddeld minimaal F€4000 aan extra omzet.

De Fryske Euro staat als ruileenheid gelijk aan een Euro, waardoor de waarde helder en bruikbaar is. Om de waarde te stutten is er een dekkingsfonds in euro’s.

In de administratie wordt een Fryske Euro gelijk behandeld als een standaard euro. Er moet in standaard euro’s BTW en andere belastingen worden betaald over het inkomen in Fryske euro’s. Eventueel kan je producten of diensten deels in standaard euro’s en deels in Fryske euro’s afrekenen.

De Fryske Euro’s zijn bij alle deelnemende bedrijven te besteden. Gedurende de Útdaging kun je ze alleen binnen Fryslân besteden. Later kun je, als er geen geschikte besteding binnen Fryslân is, ook handelen met de andere landelijke community’s. 

Wist je dat...?

De Fryske Euro is een digitale munt

De Coöperatie Circulair Geld Nederland regelt centraal de digitale techniek, de administratie en betaalapps. Dit digitale geld gebruikt een software-innovatie die bijhoudt hoe lang de koopkracht regionaal blijft. 

De Fryske Euro is geen vervanging, maar een aanvulling op de normale Euro

De Fryske Euro heeft niet als doel de normale Euro te vervangen. Immers, niet alles kan lokaal geproduceerd worden, denk aan koffie en katoen. Maar zelfs als 10 tot 15% van de omzet van een bedrijf lokaal besteed wordt, stimuleert dit de lokale economie aanzienlijk.

De Fryske Euro is een initiatief zonder commercieel belang

Geld is in het netwerk geen doel op zich, maar een middel om de talenten en capaciteiten in de regio zo volledig mogelijk te laten bloeien! 

Zo helpen deelnemers voorkomen dat geld uit de lokale economie stroomt en gaat speculeren op financiële markten, of belasting ontduikt op een tropisch eiland. Na de Útdaging wordt het netwerk omgevormd tot een coöperatie. 

De Fryske Euro is onderdeel van een overkoepelend netwerk 'Circuit Nederland'

De Fryske Euro is onderdeel van de Coöperatie Circulair Geld Nederland, die administratief en organisatorisch verschillende lokale munten ondersteunt. Dit doet de Coöperatie samen met Stichting STRO die onder meer de betaalsoftware ontwikkelt en beheert. Stichting STRO bestaat al meer dan 50 jaar en heeft een ANBI status.

Meer informatie?

Veel Gestelde Vragen

Voor de veel gestelde vragen verwijzen we door naar de website van Circuit Nederland.

Over Ons

Wij zijn wij? Lees meer over de organisatie en het team achter de Fryske Euro.

(Online) Meet Ups

Proef de sfeer, stel vragen en maak kennis. Meet Ups zijn gratis en vrijblijvend.